Dvojitý Memoriál Petera Ogureka

Jak je již zvykem, uspořádal Tatran Rakovník na počest dlouholeté ikony Petera Ogureka zimní turnaje pro pro mladší i starší žáky. Oproti předchozím dvěma rokům, kdy proběhla soutěž pouze mladší žáky, se letos parta trenérů kolem Petra Vecky a Aleše Blokeše rozhodla zorganizovat i pro starší žáky. 

„Osloveny byly kluby nejen z celých Čech, a tak se podařilo získat týmy nejen ze Středočeského, ale i z Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého Kraje,“ řekl na úvod šéftrenér mládeže Tatranu Rakovník a trenér starších žáků Petr Vecka.  

Titul do lázní

Turnaje mladších žáků se zúčastnilo dvanáct týmů ze tří mládežnických soutěží. Ligové soutěže zastupovaly týmy: Junior Chomutov, Slavia Karlovy Vary 06 a SK Kladno 08. Krajské soutěže hájily Tatran Rakovník, SK Rakovník, SK Slaný a Seko Louny. Okresní soutěže zastupovaly Sokol Hostouň, TJ Unhošť, OFS Plzeň-sever, TJ Karlštejn a Slovan Kladno.

Turnaj byl rozdělen na dvě základní hrací kola. V každém se představilo jiných šest týmů, které na základě uhraných výsledků postupovaly do malého či velkého finále.

Po prvních dvou základních kolech se jako favorité jevil SK Rakovník a SK Slaný a z druhé skupiny Junior Chomutov a Slavia KV 06. Tyto čtyřy týmy doprovodily do velkého finále (překvapení hracích dnů) TJ Karlštejn a TJ Unhošť.

Malé finále (o celkové umístění na 7 až 12 místo) ovládl OFS Plzeň-sever, který nejdříve na penalty porazil Hostouň, těsně Tatran Rakovník 1:0 a obstál také v penaltovém rozstřelu proti týmu z Loun, což znamenalo konečné sedmé místo. Na dalších místech skončily: 8. Sokol Hostouň, 9. SK Kladno 08. 10. Seko Louny, 11. Tatran Rakovník a 12. Slovan Kladno.

V kvalitně obsazeném velkém finále nenechaly Karlovy Vary a Junior Chomutov nikoho na pochybách, kdo bude hrát o první místo. Ve velmi dramatickém finále byli tentokrát šťastnější borci ze Slavie Karlovy Vary, kteří porazili Junior Chomutov 3:1. Dalších místech skončily: 3. TJ Unhošť. 4. TJ Karlštejn. 5. SK Rakovník a 6. SK Slaný.

V rámci turnaje bylo vyhlášeno i individuální ocenění nejen jednotlivého týmu, ale nejlepší střelec a brankář. Soutěž kanonýrů ovládl Filip Zeroník (Slavia KV) a 13 zásahy. Nejlepším brankářem se stal Matyáš Štros, který se velkou měrou zapříčinil o čtvrté místo Karlštejnských.

Napodobili mladší

„V kategorii starších žáků byla zvolena varianta osmi týmu. Přeci jen hrají na celé hřiště a denní dávka čtyř týmu systémem každý s každým (2×20 minut) je náročná jak na prostor, tak na rozhodčí a taktéž i pro hráče,“ vysvětlil Aleš Blokeš.

V této kategorii zastupovali divizní soutěže dva týmy Slavie KV (ročníky 04 a 05), krajské soutěže měly své zástupce v podobě Seko Louny, Senco Doubravka a Tatran Rakovník. Okresní soutěže hájily SK Lhota, TJ Unhošť a AFK Tuchlovice.

Turnaj starších žáků byl taktéž rozdělen do dvou základních hracích dnů, ze kterých týmy postupovaly do velkého finále nebo bojů o umístění.

Slavia KV 04, TJ Unhošť, Senco Doubravka a Seko Louny nedaly soupeřům v základních skupinách šanci a s přehledem postoupily do velkého finále.

Malé finále bylo naplánováno na 3. 2., ale do cesty se postavilo počasí a přívaly sněhu a se hrálo až o tři neděle později. Nejlépe z těchto bojů vyšel domácí Tatran Rakovník, který nakonec obsadil páté místo. Postupně porazil Slavii KV 05, AFK Tuchlovice a poradil si i s Lhotou. Na dalších místech se umístily: 6. Slavia KV 05, 7. AFK Tuchlovice a 8. SK Lhota.

Ve velkém finále se mezi sebou utkali první dva z každé skupiny jednotlivých základních kol. Fotbalový koncert předváděli borci Slavie KV 04. Nedali nikomu šanci a celý memoriál zaslouženě vyhráli. Na druhém místě skončili fotbalisté Seko Louny a bronz putoval do Doubravky. Na čtvrtém místě skončila Unhošť.

I zde byly uděleny individuální ceny pro nejlepší hráče jednotlivých týmů dle názoru trenérů. Organizátoři poté ocenili nejlepšího brankáře, kterým se stal Pavel Bichrt (Seko Louny). Nejlepšími kanonýry byli Saša Gončarov (Slavia KV 04) a Tomáš Křen (Senco Doubravka) se stejným počtem osmi gólů. A tak o vítězi rozhodovaly penalty, které chytal nejlepší brankář turnaje Pavel Bichrt. Nakonec se z vítězství radoval Saša Gončarov. Do tabulky střelců se v obou turnajích zapsalo celkem 102 hráčů a nastřílelo se 212 branek.

Výborní sudí

„Rádi bychom vyzvedli přístup a výkony rozhodčích z OFS Rakovník – Adama Beneše, Jana Beneše, Petra Beneše, Jana Husáka, Marka Špidru, Martina Tichého, Jiřího Týčeho st., Jiřího Týčeho ml., Milana Vyhnanovského, Marka Vrubela. O to víc bylo potěšující, že se vesměs jednalo o mladé kluky. Jak se říká – mládí vpřed. Strávili na hřišti v případě rozhodování starších žáků 24 hodin a v případě mladších žáků 20 hodin. Rozhodovali čestně. Dovedli si zjednat pořádek na hřišti i mezi diváky a po delší době se Memoriály obešly bez jakékoliv stížnosti či zranění,“ dodali závěrem, Aleš Blokeš a Petr Vecka.