Tatran oslavil osmdesátiny v parádním stylu

V sobotu 1. července bylo v areálu městského stadionu Šamotka hodně živo. Domácí fotbalový klub – TJ TATRAN Rakovník – zde slavil osmdesát let od svého vzniku. A byla to parádní podívaná.

 

„Vůbec jsme nepřemýšleli o tom, že bychom zvali nějaké staré gardy ligových týmů nebo reprezentace. Chtěli jsme tyto oslavy koncipovat jako setkání bývalých hráčů, kteří se sejdou, poklábosí, dají si pivko, něco k jídlu a hlavně zavzpomínají. A to se povedlo,“ řekl na úvod předseda klubu Jiří Froněk.

 

Dětský den

Vše se rozběhlo kolem čtrnácté hodiny, kdy parta mládežnických trenérů uspořádala pro příchozí caparty dětský den s fotbalem. Na hlavní ploše bylo připraveno osm fotbalových soutěží, po jejichž absolvování dostali caparti razítko na kartičku a šli dál. Pokud absolvovali všechny disciplíny, tak je čekala na konci sladká odměna.

Poté následovala společná fotka všech přítomných hráčů, kteří přišli hrát nebo v minulosti prošli zelenobílým dresem.

 

Křest knihy

Poté následoval jeden ze zlatých hřebů těchto oslav. Tatran dokázal zpracovat a vydat knihu – 80 let Tatranu Rakovník. Kniha je dílem Josefa Olláryho, který zpracoval prvních padesát let a dal tím vlastně podnět k dalšímu doplňování, čehož se posléze ujal David Svoboda, který dopsal nejprve deset let (vydala se kniha k šedesáti letům) a následně i posledních dvacet let. „Když v dubnu 2022 přišel Jirka Froněk s myšlenkou, že by chtěl vydat k osmdesáti letům dotisk knihy, tak mi zatrnulo. Než jsem kývl na to, že do toho půjdu, tak jsem chtěl jistotu, že kniha opravdu vznikne, což Jirka potvrdil. Když jsem totiž dodal deset let k šedesáti letům, tak jsem si říkal. Každý rok si napiš, abys to potom mohl jen odevzdat. Samozřejmě jsem si nenapsal nic. Během roku (od dubna 22 do dubna 23) jsem musel dopsat dvacet let. Posledních osm let bylo v pohodě, to už existoval fotbalový informační systém, kde se dalo všechno vyhledat. Nejhorší byly roky 2008 – 2010, kdy mi klekl počítač a já neměl data uložena, ale nakonec se to nějak zvládlo. Byla to řehole, ale ten výsledek stojí za to,“ prozradil David Svoboda

Křtu se ujali tři žijící předsedové, bývalí Jiří Topinka a Jiří Majba a současný Jiří Froněk. Čtvrtým do party byl člověk, který je stejně mlád jako Tatran – Jindřich Holík, jenž je narozen 1. 1. 1943 a na Tatranu prožil v řadě různých funkcí celý život. Po křtu promluvil starosta města Rakovníka Luděk Štíbr.

 

Zápas legend

Poté následovalo utkání bývalých hráčů Tatranu Rakovník. Obdivuhodné výkony podali nestárnoucí, v lednu sedmdesátiletý, Vlasta Halbich a šestašedesátiletý Jaroslav Somol, který před zápasem nenápadně přišel a naznačil – „Jaký dres si mám obléci? Na chvilku bych si šel zahrát. Kopačky mi půjčí Martin Medřický. Neskutečně mě to táhne na hřiště. Alespoň na pět minut.“ A tak Jarda šel a bylo vidět, že nechce nic podcenit nebo udělat chybu.

Hráči byli rozděleni do dvou zhruba vyrovnaných skupin. Zelenobílý tým vedl Zdeněk Pichner a oranžový tým vedl Zdeněk Weis. Do zápasu lépe vstoupili zelenobílí, kteří se po brankách Tomáše Kapoun a Kingsley Omovieho ujali vedení 2:0. Ve druhé třetině (hrálo se 3×30 minut) snížil dorážkou Zdeněk Špimr, ale Kingsley Omovie a následně po nádherné individuální akci Lukáš Beneš, zajistili vedení zelenobílých o tři branky – 4:1. Oranžoví ale nesložili zbraně a po gólech Jana Plačka a Radka Zacha se vrátili do zápasu – 4:3. Klid zelenobílým dodal po úniku Martin Tvrz, který obstřelil vyběhnuvšího Ladislava Ráce – 5:3. Oranžoví ale dokázali ve třetí třetině snížit dorážkou Matyáše Kudely – 5:4. Dvoubrankový náskok ale zelenobílým vrátil nechytatelně hlavičkující Pavel Bohatý – 6:4. Oranžoví v závěru vsadili vše na jednu kartu, ale podařilo se jim jen snížit po úniku Nicolase Moravčíka – 6:5.

Následný penaltový rozstřel vyšel naopak lépe oranžovým, kteří se ani jednou nemýlili – 5:4. Proměnili: Milan Došek, Petr Vecka, Nicolas Moravčík, Matyáš Kudela a rozhodující David Kroupa. V zelenobílém dresu proměnili: Lukáš Beneš (i se synem v náručí), Jan Vrábík, Martin Tvrz, Martin Lukeš. Jediným neúspěšným byl Bethel Amauwah, který přestřelil branku Petra Šímy.  

 

Jak to viděli

„Oslavy Tatranu byly úžasné. Nejvíce po stránce setkání s kluky, se kterými jsem se dlouho neviděl. Poklábosili jsme, výborně pojedli, dali si tajtrlíka, zatancovali si a správně ovíněni jsme šli domů. Moc se to povedlo a musím klukům z Tatranu vyseknout poklonu,“ řekl bývalý kanonýr Martin Kaňák.

Dlouholetý stoper Jaromír Matoušek se přidal. „Přesně takhle by měly oslavy vypadat. Ti co hráli, tak dostali zadarmo něco k pití, jídlu a pak si společně sedli k jednomu stolu a poklábosili. Na Tatranu to bylo vedeno v rodinném stylu a to je to nejlepší, co může být. Bývám často hodně kritický, ale tady se zdařilo vše od á do zet. Jirka Froněk a celá parta zaslouží velkou pochvalu.“

Na oslavy dorazil z Kladna také Kamil Výborný, který odehrál v zelenobílém dresu více jak pět let. „Byl jsem před oslavami v kontaktu s některými hráči, kteří nakonec z různých důvodů přijet nemohli, ale já se rozhodl přijet a vůbec nelituji. Bylo to opravdu skvělé. Vůbec jsem něco podobného nečekal. Fakt parádní den a jsem rád, že jsem mohl být jeho součástí.“

Kanonýr Matyáš Kudela původně měl na oslavách chybět, ale nakonec byl přítomen. „Původně jsme se měli vracet z dovolené až v sobotu odpoledne, ale s manželkou jsme se domluvili, že pojedeme již v pátek na noc. Po patnácti hodinách v autě jsem si doma chvilku zdřímnul a pak s celou rodinou přijel na Tatran a jsem rád, že jsem tady byl. Nádherné setkání s kluky, se kterými jsme se dlouho neviděli a třeba zase dlouho neuvidíme. Navíc tady byli i starší hráči, takže opravdu vynikající den.“

Tatran Rakovník – zelenobílí: Petr Kut, Petr Procházka, Petr Šíma – Jan Vrábík, Lukáš Beneš, Michal Beneš, Jiří Langmajer, Jaroslav Kurka, Martin Kaňák, Pavel Bohatý, Marek Kučera, Miroslav Hájek, Jan Ogurek, Martin Lukeš, Petr Sajner, Tomáš Kapoun, Antonín Sýkora, Martin Havel, Martin Kokšal, Bethel Amauwah, Václav Eck, Tomáš Vodrážka, Jan Konopásek. Kingsley Omovie. Trenér: Zdeněk Pichner.

Tatran Rakovník – oranžoví: Radek Zach, Ladislav Rác, Aleš Herink – Vladimír Beneš, David Gögh, David Kroupa, Jan Křikava, Kamil Výborný, Milan Došek, Vít Melichar, Zdeněk Weis, Zdeněk Špimr, Jan Plaček, Lukáš Stuchl, Radim Topinka, Matyáš Kudela, Vlastimil Halbich, Ladislav Votava, Jaroslav Somol, Miroslav Schwarz, Nikolas Moravčík, Martin Pidrman. Trenér: Zdeněk Weis. David Svoboda