Spásná trefa Dominika Meduny

 

Tatran Rakovník B – vítěz turnaje OFS mladších přípravek. Zleva vzadu: Luboš Šika – trenér, Matthew Krajíček, Dominik Meduna, Vojtěch Zátko a David Šika – trenér. Uprostřed zleva: Daniel Meduna, Jakub Bretšnajdr, Matěj Morch. Ležící zleva: Jáchym Vait a Lukáš Bayer. Foto Petr Růžek

Krátce po skončení turnaje mladších žáků se do rakovnické sportovní haly nahrnuly týmy mladších přípravek. Tři postavil klub SKP Rakovník, dva Tatran Rakovník, a po jednom Slabce, Nové Strašecí a FK Rakovník. Osm týmů proto bylo rozděleno do dvou skupin, kde se hrálo každý s každým, a všichni postupovaly do vyřazovacích bojů. 

Skupina A přinesla tuhý boj o celkové vítězství mezi SKP M a Tatranem Rakovník B. Oba týmy měly shodně sedm bodů. Vzájemný duel skončil smírně 1:1, a tak o prvním místě SKP M rozhodlo o tři branky lepší skóre (14:2 ku 11:2). Stejný boj byl i o třetí místo, kde SKP Ž a FKR získaly díky remíze ze vzájemného duelu (1:1) také shodně bodů a i zde rozhodovalo celkové skóre, které hovořilo pro SKP Ž (3:10 ku 1:15). Do semifinále tak postoupily první dva celky. Třetí do boje o pátou příčku a čtvrtý do zápasu o sedmé místo.

Skupinu B ovládl tým SKP Č, který ani jednou neinkasoval a vyhrál všechny tři zápasy přesvědčivým způsobem Tatran Rakovník A (3:0), Slabce (8:0) a N. Strašecí (7:0). Druhé místo obsadil Tatran Rakovník A, který porazil Slabce (5:0) a Nové Strašecí (7:0). V boji o třetí místo vydřelo Nové Strašecí výhru nad Slabcemi 2:1.

Vyřazovací boje začaly dvěma semifinálovými zápasy. SKP M nejprve s přehledem přehrálo áčko Tatranu Rakovník 5:0 a stalo se první finalistou. Ve druhém nastoupil suverén a vítěz B skupiny SKP Č, který dosud v turnaji ani jednou neinkasoval a béčko Tatranu Rakovník. Zde se zrodilo malé překvapení, když béčkaři z Tatranu nejtěsnějším rozdílem (1:0) přehráli svého městského rivala a vybojovali si právo hrát o celkové prvenství.

Poté následovaly boje o umístění, ve kterých nejprve dívky FKR, se skvělou Annou Peškovou v brance, porazily Slabce 2:0 a skončily sedmé. Souboj o páté místo, mezi SKP Ž a Novým Strašecím vítěze neurčil (1:1), a tak ke slovu přišly penalty, ve kterých byly úspěšnější rakovničtí hráči (2:0) a mohli slavit pátou příčku.  Duel o třetí místo, mezi áčkem Tatranu Rakovník a SKP Č branku nepřinesl, a tak opět dostaly slovo penalty, ve kterých byli úspěšnější hráči SKP Č (2:0).

Vrchol celého turnaje obstaraly tým SKP M a Tatran Rakovník B a opravdu to byl duel jako z dílny anglického dramatika „Viliama Šejkspíra“. Do vedení se dostali hráči SKP, když Lukáše Bayera prostřelil Samuel Semerád, ale malí Tatránci bojovali do poslední dechu a ukázalo se, že se hraje až do závěrečného klaksonu, protože vteřinu před koncem základní hrací doby prostřelil Dominik Meduna brankáře a poslal zápas do penaltového rozstřelu – 1:1. Ten měl stejně infarktový průběh, jako finálový duel. První čtyři střelci byli neomylní. Na straně Tatranu Daniel Meduna a Jakub Bretšnajdr. Na straně SKP M…… Jako třetí šel kopat Dominik Meduna a nezaváhal. Poté si postavil míč na značku pokutového kopu……., ale Lukáš Bayer předvedl neskutečný zákrok. Penaltu zlikvidoval a rozhodl o vítězství Tatranu Rakovník B na tomto turnaji.

Nejlepším střelcem se stal Samuel Semerád (SKP M) s 9 góly a nejlepším brankářem Jiří Pesl (SKP Ž). Nejlepšími hráči jednotlivých týmů byli vyhlášeni: Dominik Meduna (Tatran Rakovník B). David Barčot (SKP M), Filip Hošek (SKP Č), Jakub Volráb (Tatran Rakovník A), Elen Šmídová (SKP Ž), Zdeněk Matějovič (N. Strašecí), Anna Pešková (FKR) a Dan Halíř (Slabce).

Na první dva týmy čekaly zvláštní ceny. Vítězné béčko Tatranu Rakovník zajistí doprovod ligových hráčů na utkání Dukla Praha – Sigma Olomouc. Druhý SKP M bude doprovázet týmy při druholigovém utkání Viktorie Žižkov – FC Hradec Králové. David Svoboda