Sestupová pozice, ale naděje je

V létě vstoupili fotbalisté Tatranu Rakovník již do páté divizní sezóny. Nutno dodat, ale jen díky letní reorganizaci soutěží, protože byla přidána druhá ČFL, což znamenalo, že se zeleno-bílí zachránili i z 15. místa loňského ročníku. Unikátem ovšem jen, že tým dospělých během podzimní části vystřídal tři trenéry.

Sezónu zahájil Radek Polášek, který s týmem právě 15. místo vybojoval a tím i záchranu, ale před letní generálkou byl nahrazen zkušeným a temperamentním Vasilem Boevem, který ještě v jarní části vedl společně s Erichem Brabcem druholigovou Vlašim. Nebyla mu ale prodloužena smlouva a byl bez angažmá. Na lavičce Tatranu ale působil pouze osm kol, protože se opět ozvala druholigová Vlašim, která odvolala svoje trenéry. A protože nabídka z profifotbalu se neodmítá, tak ji Vasil Boev přijal. K zeleno-bílým se ale zachoval neskutečně, když prohlásil, že dokud si Tatran nezajistí adekvátní náhradu, tak tým neopustí a bude se snažit zvládat obě lavičky. To trvalo tři týdny. Potom se totiž společnými silami podařilo zajistit náhradu v podobě zkušeného kouče a bývalého reprezentanta Radima Nečase, který svůj první zápas s Kladnem ještě odkaučoval s Vasilem Boevem, ale pak už převzal žezlo. Hodnocení poskytli oba trenéři. První polovinu zhodnotil Vasil Boev a druhou Radim Nečas.

 

* Vasile, jak by se dala zhodnotit letní příprava?

Každé léto je extrémně krátké. U amatérského fotbalu je navíc narušené dovolenými a taky posilováním kádru, který není pohromadě a tvoří se za pochodu. K týmu jsem přišel čtrnáct dní před prvním mistrovským zápasem, tudíž ten čas na přípravu mužstva byl minimální. Ovšem začali jsme hned pracovat, ale nikdy nejde nic hned. Chce to právě ten čas, kterého se nám nedostávalo. Byl jsem ale mile překvapen, jak kluci chtěli makat.

* Během osmi zápasů jste získali stejný počet bodů, s čímž jsi asi spokojený nemohl být.

Přesně jak říkáš. V silách týmu byl mnohem vyšší počet, ale srážely nás hloupé individuální chyby. Neměli jsme špatné herní úseky v zápasech, ale pak přišla fatální chyba a veškeré úsilí bylo vniveč.

* Co se ti honilo hlavou, když přišla nabídka z Vlašimi?

Nebyla to jednoduchá situace. Nechtěl jsem nechat Tatran na holičkách, ale taky jsem chtěl zpět do profifotbalu. U trenérů je to stejné, jako u hráčů. Chtějí se dostat co nejvýše. Jedno jsem ale věděl, že i kdybych se měl rozkrájet, tak bych Tatranu do konce podzimu pomohl, kdyby se nesehnala náhrada, což se nestalo. Vedení se domluvilo s Radimem Nečasem, se kterým jsem ještě jeden týden spolupracoval. Předal jsem mu tým i veškeré informace a pak se začal věnovat práci ve Vlašimi, ale výsledky Tatranu jsem sledoval pořád a držím mu palce, aby se v divizi zachránil. Tým na to rozhodně má. 

 

Od poloviny podzimní části tak na lavičku Tatranu Rakovník usedl Radim Nečas, který nakonec dovedl tým k sedmnácti bodům, které sice znamenají 14. místo, které je sestupové, ale tři soupeři mají jen o bod více a další jsou vzdáleni na čtyři body, což rozhodně není bezvýchodná situace a jarní záchrana je reálná.

* Radime, jak by se dal zhodnotit podzim?

Hodnotit mohu až posledních sedm kol, kdy jsem tým vedl. Mužstvo mělo osm bodů. V druhé polovině podzimu jsme získali devět. Podle mne jsme mohli udělat i víc, ale měli jsme hodně těžké soupeře. Vlastně prvních pět nejlepších – Č. Brod, Souš, Meteor, Chomutov, Ostrov a tím posledním byly Louny, proto si myslí, že těch devět bodů s těmito týmy není vůbec špatná vizitka. Je dobře, že se držíme v dosahu mužstev, se kterými budeme bojovat o záchranu.

Nebudeme ale říkat, že je všechno dobře. Naopak. Jsme na sestupové příčce, takže o spokojenosti nemůže být řeč.

* Závěr podzimu ale nebyl nejhorší?

Herně to nebylo špatné už v prvním utkání s Kladnem, které má zkušené mužstvo, ale tam jsme si ještě neodpustili tradiční zbytečnou chybu, kdy jsme v 86. min. darovali soupeři tři body. V dalších zápasech už jsme se tohoto vyvarovali a hlavně jsme byli produktivní. Poslední zápasy byly herně v pořádku.

* Fotbalem jsi zažil mnoho, ale pamatuješ si, že by někdo měl 17 bodů a z toho 13 získal venku a jen čtyři doma?

Toto je extrém a velký unikát, který ve své kariéře nepamatuji. Musíme zapracovat na domácích zápasech. Z osmi jsme porazili pouze Český Brod, který je první. A remizovali jsme s Českou Lípou. To jsem u mužstva ještě nebyl, ale Vasil se z tohoto zápasu dodnes nevzpamatoval. Tým vedl v 75. min. 3:1 a hrál proti deseti, ale nakonec prohrál na penalty.

* Máš k takové sérii nějaké vysvětlení?

Můžeš si dělat různé analýzy, ale těžko něco takového vysvětlit, protože venku hrajeme celkem dobře. Bude to jen v hlavách hráčů, kteří si musí začít víc věřit v to, že i doma budou herně a výsledkově silní.

* Kde vidíš slabiny a kde sílu týmu?

Určité úseky zápasů jsme nehráli vůbec špatně do ofenzivy. Naopak slabinou je úzký kádr. Závěr jsme jezdili ve třinácti a někdy s jedním brankářem, to není vůbec dobré. Proto musíme přivézt do každé řady jednoho fotbalistu. Konkurence je potřeba, protože potom roste výkonnost hráčů.

* Dalo by se udělat nějaké hodnocení hráčů?

V tuto chvíli bych hodnocení nedělal. Naskočil jsem prakticky ze dne na den a prvních čtrnáct jsem se s mužstvem a jednotlivými hráči seznamoval. Díky Vasilovi a Mírovi Kopřivovi bylo seznamování rychlejší a snazší. Nemilé překvapení ale bylo, že kluci dělali strašné individuální chyby, které nás srážely. To na úroveň divize není.

* Jaké jsi měl zkušenosti s divizí a jaký na ni máš nyní pohled?

Upřímně se přiznám, že jsem divizi moc nesledoval. První zápas jsem viděl až Tatran v Brandýsu, kde jsem se byl podívat. Už tam jsem si říkal, že to nebylo úplně špatné. Když jsem potom viděl další týmy, tak mě mile překvapily, protože výkonnost byla lepší, než jsem si myslel. Je to jako v každé soutěži – jsou zde lepší mužstva, ale i horší. My máme na to, abychom střed divize hráli.

* Jak bude vypadat zimní příprava?

Poprvé se sejdeme v pátek 10. ledna. Hrubou přípravu uděláme v okolí Tatranu, kde jsou ideální terény na běhání. Hned první a druhý víkend uděláme zároveň krátké minisoustředění na Tatranu a od posledního týdne v lednu začneme s přípravnými zápasy. Postupně se utkáme s K. Vary (ČFL), Přední Kopaninou (KP), Mostem (KP), Hostouní (ČFL), Hořovickem (divize A), Rokycany (divize A) a generálku sehrajeme s Duklou Prah U19. Trénovat budeme chodit třikrát v týdnu. Chtěli bychom vložit do přípravy i kruhové tréninky v FFF, kde ladíme podmínky a máme v plánu odjet na herní soustředění.

* Plány na jaro jsou asi jasné.

Samozřejmě – co nejrychleji se dostat ze sestupových příček a co nejdříve mít jistotu záchrany divize pro další ročník. Tým na to rozhodně má, aby toto zvládl.